Arbetsmiljö
Att försöka få bort så många ensidiga moment som
möjligt är viktigt på de flesta arbetsplatser. Anledningarna till att just
fårgårdar har många av dessa moment kvar beror förmodligen på att varje moment
förekommer endast under en kort tid på året, eller att besättningen är liten och
därmed minskar möjligheterna till mekanisering av ekonomiska skäl. Inte desto mindre
är det viktigt att beakta att det trots kort tid kan bli slitsamma sysslor,
speciellt om det finns många djur.
Några återkommande moment som många upplever som tunga, är att bära foder och
vatten till djuren. Har man många djur blir det ganska snabbt tydligt att dessa
moment måste mekaniseras.
Trots detta förekommer det fortfarande att många
fårföretagare bär stora mängder vatten vid lamningstiden när tackorna är
avskiljda i lamningsboxarna. Detta är ett moment
man bör se över eftersom det blir många kilo per år, även om tiden per tacka
inte är så lång.
Figur 2.3. Manuell utfodring av hö.
Kyla kan vara ett arbetsmiljöproblem eftersom de flesta fårstallar är oisolerade
eller till och med har helt öppna långsidor. Störst problem ger detta tiden kring
lamning, eftersom det då kan bli arbetsinsatser under kvällar och nätter och
arbetspassen kan bli långa. En del av arbetet
under lamningstiderna är dessutom stillastående i form av tillsyn.
Övervakningskameror kan göra detta arbete betydligt behagligare och effektivare.
Att ha tillgång till varmt vatten förhöjer komforten vid arbetet.
Buller är ett stort problem i fårbesättningar. En av orsakerna till bullret är
djurens egna läten då de väntar på att få foder. Här spelar
fodertilldelningsrutinerna stor roll. Ju snabbare djuren får sitt foder, desto
snabbare blir det tyst i stallet. Med fodermixer eller tillgång till kraftfoder
hela tiden minskar detta problem. En annan orsak är maskiner som låter och här
kan det vara av intresse att exempelvis ställa en mixande fodervagn så att
ljudet inte sprids till utrymmet där djur eller människor vistas.
För att minska riskerna med damm i närmiljön är det bra om fodret inte hälls
eller skruvas ut med stora fallhöjder. Ju mera finfördelat fodret är, och ju
torrare det är, desto mera dammar det. På Cornell University i USA hade man
noterat en kraftig minskning av upplevt obehag av foderdamm efter att ha börjat
blanda in 10 % vatten i det fodermjöl som lammen utfodrades fritt med.
Man måste även beakta risker för olycksfall. Sunt förnuft och minskad stress
räcker långt i förebyggande syfte. Att springa bland djur, att gå in till en
flock med en betäckande bagge eller att inte ha uppsikt över barnen när
mixervagnen är igång är alla farliga situationer. Det finns många fler, men att
analysera vilka som kan finnas på den egna gården och att anpassa sitt beteende
efter en riskbedömning är det allra bästa sättet att minska olycksfallsrisken.
I en enkätundersökning vid SLU om arbetsmiljön inom svensk fårproduktion framkom att skuldror och nacke belastas hårdast då man strör, ger kraftfoder
och tilldelar grovfoder. Vid djurhantering var det
störst belastning på ryggens nedre del samt på händer och handleder. Damm
upplevdes som lite besvärande för ca 40 %, medan ca 16 % ansåg sig vara ganska
mycket besvärade. Obehaget av drag var något mindre, där upplevde drygt en
fjärdedel lite besvär, medan endast 2 % sade sig vara mycket besvärade. Många
upplever besvär med arbetsställningar, framför allt vid klippning av ull och
klövar, utfodring, när man bär vatten, djurhantering, arbetsmoment i anslutning
till lamning, samt vägning.
Tabell 2.5. Andelen lammproducenter med fysiska besvär under de senaste 12
månaderna. Med besvär menas smärta, värk eller obehag
Kroppsdel
xxxxx
Kvinnor
(%)
Män
(%)
Totalt
(%)
Nacke
50,4
32,3
38,5
Skuldror/axlar
70,6
49,5
56,9
Ryggens övre del
39,1
27,4
31,3
Armbågar
38,7
31,2
34,0
Ryggens nedre del
67,2
66,8
66,6
Handleder/händer
65,0
37,2
47,2
Höfter
54,5
30,3
39,3
Knän
45,5
47,1
46,0
Fotleder/fötter
33,9
20,8
25,7