Produktionsformer
Inom lammproduktionen finns tre olika
produktionsformer. Dessa benämns efter årstiden då lammen sänds till slakt –
vårlammsproduktion, höstlammsproduktion och vinterlammsproduktion. En översikt
över de viktigaste skillnaderna finns i en tabell längre ner.
Vårlamm
Med vårlamm avses lamm som föds under vintern och sedan slaktas under våren.
Systemet innebär att lammen föds och föds upp inomhus. Förbrukningen av strö och
foder till varje djur är högre för denna produktionsform jämfört med produktion
av höst- och vinterlamm. Enligt djurskyddsförordningen (SJVFS,
2019:21) ska varje tacka (>
Figur 1.1.
Vårlammsproduktionen under ett år
Höstlamm
Höstlammsproduktion är den i särklass vanligaste produktionsformen i Sverige.
Den kräver minst arbetsinsats och minst totalmängd foder under stallperioden.
Ett höstlamm föds oftast inomhus under våren och slaktas under hösten. I denna
produktionsform finns möjligheter att stalla in tackorna sent på hösten eftersom
deras foderbehov inte ökar förrän framåt senvintern när de är högdräktiga och lakterande.
Det är ganska lätt att försörja dem med grovfoder utomhus eller i
enkla ligghallar.
Kraftfoderåtgången beror på många olika parametrar,
exempelvis grovfoderkvalitet, kullstorlekar, lamningstidpunkt i förhållande till
betessläppet, intensitet i uppfödningen m.m. och beror även på var i landet man
befinner sig. Vanligen får tackan lite kraftfoder strax före lamningen och fram tills
betessläppet. Lammen får ibland fri tillgång på kraftfoder efter några veckors
ålder och släpps sedan på bete utan tillskott, men en del väljer att fortsätta
ge lite kraftfoder under en övergångsperiod.
I normalfallet lammar tackan under mars-april och lammen slaktas under hösten
(jul-nov). Lammen klipps inte före slakt om skinnen kan klippas på berederiet,
men annars kan det finnas behov av att livklippa lammen ca sex veckor före slakt
(se "Produkter"). Vägningar och
slaktmognadsbedömning görs ofta i tillfälligt uppbyggda fållor utomhus under
hösten. Senast vid ca fyra månaders ålder är det viktigt
att sortera bort bagglammen som annars kan betäcka både tackor och eventuellt
tidigt födda tacklamm.
I byggnaden kräver varje
tacka (>
Figur 1.2. Höstlammsproduktionen under ett år
Vinterlamm
Lamm som slaktas på vintern kan antingen vara lamm från
höstlammsproduktionen, exempelvis trillingar, flasklamm, djur som blivit sjuka,
eller djur som inte fått den mängd foder de borde för att utnyttja sin
tillväxtpotential fullt ut. Det kan också vara lamm som är sent födda. En del
vinterlamm förmedlas till uppfödare som har byggnader just för detta ändamål.
Klippning görs normalt vid inköp/installning. Varje vinterlamm behöver en area om
Grovfoderåtgången är nästan lika stor som
för tackor, medan kraftfoder endast ges under den sista perioden före slakten.
Eftersom kraftfodergivan är begränsad måste alla ha plats att äta samtidigt.
Lammen måste könssorteras för att minska risken för tjuvbetäckningar och den
extra stress brunsten innebär. Det bör därför finnas täta väggar mellan de olika
grupperna. Ytterligare gruppindelningar behöver göras efter storlek på djuren,
så att de mindre inte trängs undan från kraftfodret och de smakligare delarna av
grovfodret.
Vinterlamm blir inte lika snabbt feta då deras dagliga tillväxt pga. den lägre
utfodringsintensiteten är lägre än vårlammens. Det innebär att lammen inte
behöver vägas mer än varannan vecka under de sista veckorna. Eftersom priserna på
slaktdjuren ökar ganska kraftigt under våren, är det många som väntar med att
slakta tills priserna är högre i mars-april.
Figur 1.3.
Vinterlammsproduktionen under ett år med egen produktion av lamm
Vårlamm
Höstlamm
Vinterlamm Uppfödning av lamm Stall Bete Bete + stall Uppfödningsintensitet Mycket hög (> 350 g/dag) Medel (250 - 300 g/dag) Låg-medel (< 300 g/dag) Betäckningsperiod Juli-september Oktober-november November-februari Lamningsperiod December-februari Mars-april April-juli Slaktperiod Mars-juni Juli-november December-april Arbetsbehov Mycket stort Lågt Medel Djurens totalarea 3 - 1,5 - 3,5 - Lammkammare Ja Inget krav, men positivt Oftast inte. Ätutrymme vid foderbordet för samtliga
lamm krävs vid slutuppfödningen. Lamningsboxar Ja Ja, vid lamning inomhus Ja, vid lamning inomhus Grovfoderåtgång, per år 300- 200- Kraftfoderåtgång, per år Strömedelsåtgång, per år Klippning Före betäckning och lamning Före betäckning och lamning. Tackor
och lamm före installning och tackor
före lamning.
Omgångslamning
Tabell 1.1. En översikt över svenska produktionsformer för lammuppfödning. I de fall
foder- och strömängder anges per tacka, inkluderar detta även åtgången för
lammen (1,8 st). Foder- och strömängder ska ses som riktvärden, som kan variera
kraftigt beroende på exempelvis foderstat och geografiskt läge.
A) Till både tacka och lamm vid egen produktion. B) Till endast inköpta
vinterlamm.
Med omgångslamning menas att tackorna delas in grupper som lammar med
regelbundna intervaller. En genomtänkt strategi för detta har tagits fram vid
Cornell Universitet i New
York, USA. Man har arbetat fram ett system som genererar fem lamningar
per år, samt en produktion med regelbundenhet mellan varje arbetsmoment. Man
kallar systemet för ”STAR-production” eftersom man kan dra upp en femuddig
stjärna (se
Cornells hemsida) genom att lägga in årets månader i en cirkel och sammanbinda varje
tackgrupps lamningar med linjer mellan varje tidpunkt. Då ser man tydligt när
det är dags för lamning år 1, 2 och 3. Följer man de olika datumen strikt har
man avvänjningar, betäckningar, lamningar och förflyttningar av grupper samma
datum varje år, men med olika tackgrupper.
Grunden i systemet är att alla tackor delas in i tre grupper. Om en tacka
inte blir brunstig under gruppens betäckningsperiod, som varar under fyra veckor,
får hon en chans att bli brunstig igen när nästa grupp startar sin betäckningscykel,
vilket inträffar drygt två månader senare. För att systemet ska fungera krävs
att man har ett djurmaterial som har förmåga att bli brunstiga under hela året. Det
finns individer inom alla raser som har denna förmåga, men störst chans är det
att satsa på dem som fötts vid de tidpunkter man är intresserad av att få
lamningen vid, d.v.s. ett lamm som föds i augusti har större chans att själv
lamma under hösten än ett lamm fött under april månad.
Ofta framhåller man dock vissa raser som speciellt lämpade till lamningar året
runt, exempelvis dorset men även finull och ostfriesiska mjölkfår. Detta är baserat på
att man har fleråriga erfarenheter av att individer ur dessa raser lättare
blir brunstiga både före och efter den normala brunstsäsongen.
En tacka i omgångslamning kommer, i idealfallet, att lamma med 7,2 månaders
mellanrum, vilket ställer större krav på utfodring och skötsel av tackan då hon
inte har så lång sinperiod att återfå förlorat hull. Att få samtliga tackor att
lamma under varje cykel är inte rimligt då man av olika orsaker får kastningar
eller tackor som inte kommer i brunst enligt beräkningarna, men systemet
erbjuder större chans att få fler lamm per tacka och år än traditionell
produktion.
Figur 1.4. Exempel på omgångslamning. Angivet golvutrymme är minimikrav enligt
djurskyddsföreskrifterna (SJV 2019:21). (Klicka på bilden ovan för att se den i större format.)
Lamningarna som återkommer med ca 2,5 månaders mellanrum ger möjlighet att
utnyttja stallytorna mycket effektivare eftersom det inte behöver stå extra
stora ytor ”lediga” i väntan på att lammen ska bli stora nog att behöva dem.
Att ha omgångslamning innebär att det blir fler lamningsperioder under ett år
men att det är färre tackor som lammar under varje lamningsperioder. Detta i
sin tur leder till jämnare arbetsbelastning över året och att man kan ha fasta
rutiner och använda sin utrustning effektivare. Genom rutinarbeten kan man
effektivisera och minska arbetstidsåtgången.
En av riskerna med omgångslamning är att det finns djur i olika åldrar under
stallperioden. Detta kan leda till att smittspridning av olika sjukdomar blir
lite större, och därför behöver man en bra strategi för att minska denna. Mer
information om smittspridning finns under fliken Förutsättningar i
avsnittet
”Smittskydd”.