Ekologisk produktion

Den certifierade ekologiska odlingen i Sverige skall öka till minst 30 % av landets jordbruksmark till år 2030 enligt riksdagens mål 2017. År 2017 var det ca 20 % av jordbruksmarken som var certifierad för ekologisk odling. Andelen Andelen ekologiska får och lamm var ca 22 % år 2019 .

Grundförutsättningarna med den ekologiska produktionen är att man ska kunna hålla djuren så likt deras naturliga förutsättningar som möjligt, men med modifieringar efter det som bedöms som rimligt för att fortfarande kunna bibehålla en produktion. Växtodling och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och att gödseln används för att ge näring åt växtodlingen. Man vill också eftersträva ett långsiktigt perspektiv i uthållighet, vilket innebär att man exempelvis inte vill tillföra marken kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

För att produktionen skall vara certifierad måste den kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan. Det finns tre kontrollorgan för ekologisk produktion; SMAK, Kiwa Aranea och HS Certifiering. Certifieringen görs enligt EU-reglerna, vilket är obligatoriskt för att sälja produkterna som ekologiska. Dessutom kan man certifiera enligt KRAVs regler eller Demeterförbundets regler. Mer om reglerna för ekologisk djurhållning finns under fliken Planering i avsnittet ”Ekologiska utrymmeskrav”. Även om produktionen blir godkänd av certifieringssystemen innebär inte det automatiskt att produkterna kan säljas till högre priser. Här är det marknaden som avgör helt och hållet.

För ekologisk produktion gäller generellt:
- 100 % ekologiskt odlat foder
- Inga läkemedel får användas i förebyggande syfte
- Längre karenstid för läkemedel som ges, exempelvis avmaskningspreparat och antibiotika
- Utnyttja naturresurserna på ett långsiktigt hållbart sätt
- Tillgodose djurens naturliga behov

Alla förutsättningarna kan inte uppfyllas alltid, och då måste man hitta lösningar på detta. Ett av problemen är att övertaliga lamm inte får födas upp på lammnäring, utan ska ges ekologisk får- eller komjölk. För dem som vill ge lammnäring till dessa lamm fungerar det enklast att sälja dem som konventionellt uppfödda istället.