Ekologisk produktion
Den certifierade ekologiska odlingen i Sverige skall öka till
minst 30 % av landets jordbruksmark till år 2030 enligt riksdagens mål 2017. År 2017
var det ca 20 % av jordbruksmarken som var certifierad för ekologisk odling.
Andelen Andelen ekologiska får och lamm var ca 22 % år 2019 .
Grundförutsättningarna med den ekologiska produktionen är att man ska kunna
hålla djuren så likt deras naturliga förutsättningar som möjligt, men med
modifieringar efter det som bedöms som rimligt för att fortfarande kunna
bibehålla en produktion. Växtodling och djurhållning ska vara i balans, så att
djuren i första hand äter foder från den egna gården och att gödseln används för
att ge näring åt växtodlingen. Man vill också eftersträva ett långsiktigt
perspektiv i uthållighet, vilket innebär att man exempelvis inte vill tillföra
marken kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
För att produktionen skall vara certifierad måste den kontrolleras av ett
oberoende kontrollorgan. Det finns tre kontrollorgan för ekologisk produktion;
SMAK, Kiwa Aranea och HS Certifiering. Certifieringen görs enligt
EU-reglerna,
vilket är obligatoriskt för att sälja produkterna som ekologiska. Dessutom kan
man certifiera enligt KRAVs
regler eller Demeterförbundets regler.
Mer om reglerna för ekologisk djurhållning finns under fliken Planering
i avsnittet
”Ekologiska utrymmeskrav”.
Även om produktionen blir godkänd av certifieringssystemen innebär inte det
automatiskt att produkterna kan säljas till högre priser. Här är det marknaden
som avgör helt och hållet.
För ekologisk produktion gäller generellt:
- 100 % ekologiskt odlat foder
- Inga läkemedel får användas i förebyggande syfte
- Längre karenstid för läkemedel som ges, exempelvis avmaskningspreparat och
antibiotika
- Utnyttja naturresurserna på ett långsiktigt hållbart sätt
- Tillgodose djurens naturliga behov
Alla förutsättningarna kan inte uppfyllas alltid, och då måste man hitta
lösningar på detta. Ett av problemen är att övertaliga lamm inte får födas upp
på lammnäring, utan ska ges ekologisk får- eller komjölk. För dem som vill ge lammnäring
till dessa lamm fungerar det enklast att sälja dem som konventionellt uppfödda
istället.