Om- och tillbyggnadsmöjligheter

Vid en eventuell ombyggnad av en gammal byggnad är det viktigt att värdera byggnadens standard och beskaffenhet. En värdering av byggnadens standard innebär att man gör en bedömning om en ombyggnad ger bra byggnadsfunktion. Man bör vara medveten om att ombyggnader i de allra flesta fall medför att kompromisser måste göras. Det som bör värderas är bl a takhöjd, byggnadens bredd, byggnadens längd, tillbyggnadsmöjligheter, möjligheter att mekanisera foder-, ströhantering och utgödsling samt om det går att ventilera stallet och skapa en bra djurmiljö.

Takhöjden måste vara så pass hög att man kan gå rak även då ströbädden växt till sig, och dessutom så hög att utgödsling är möjlig med kompaktlastare eller liknande. Det är också viktigt att hanteringssystem för foder och strö kan anpassas till takhöjden. Takhöjden i en arbetslokal bör vara minst 2,4 m. Vid 2,4 m takhöjd klarar sig även de flesta rälshängda fodervagnar. Rälshängda upprullare kräver något högre takhöjd, ca 2,7 m. Höjden på kompaktlastare är max 2,0 m.

Byggnadens bredd och längd påverkar planlösningen i stallet samt antalet djur som kan hållas i stallet. En möjlighet vid ombyggnad är att utnyttja den gamla byggnaden som ligghall och anlägga en rastgård utanför stallet för utfodring. En annan möjlighet är att bygga till stallet. Viktigt i större besättningar är att minimera arbetet med hjälp av hanteringssystem för foder och strö. Ett problem vid ombyggnad är ofta att hitta en lösning för bra ventilation av stallet. I mekaniskt ventilerade byggnader finns det risk för höga ljudnivåer som kan störa kommunikationen mellan djuren. Särskilt den första tiden efter lamning är det viktigt att tacka och lamm kan höra och hitta varandra så att lammen får tillräckligt med di.

En värdering av byggnadens beskaffenhet innebär att man gör en bedömning av kostnaderna för att reparera de delar av byggnaden som inte skall byggas om. En grundförutsättning för ombyggnad är att stora delar av den bärande konstruktionen inte behöver bytas ut.

Vid ombyggnad av en gammal isolerad byggnad är det i de flesta fall fråga om ett f d stall för bundna mjölkkor. Mjölkkostallar har vanligen en spännvidd mellan 8-15 m, beroende på inhysningssystem och byggnadens ålder. De är antingen ett höghus med skulle eller ett låghus. Ofta finns det bärande stolprader att ta hänsyn till.

Att bygga om logen till fårstall kan vara ett bra alternativ på många gårdar där det varit mjölkproduktion. Logbyggnader har en fri golvyta, stor luftvolym och kan, beroende på byggnadens bredd, vara lämpliga för olika inhysningssystem och planlösningar. För att få in ventilationsluft kan glespanel eller vindnät sättas upp längs långsidor och gavlar. Även öppning i nocken rekommenderas för att minska risken för kondensproblem. För att få in ljus kan väggmaterialet på gavelspetsarna bytas till en ljusgenomsläpplig plastskiva, alternativt görs ljusinsläpp i taket.

När man planerar att bygga ett nytt stall är det bra att tänka på vilka möjligheter det finns att bygga till stallet om man i framtiden vill utöka produktionen. Framförallt är det tillbyggnader i stallets längdriktning som kan bli aktuellt men även möjliga utbyggnader av exempelvis rastgårdar längs byggnadens långsida. Placering av exempelvis personalutrymme, foderutrymme och fodersilos bör funderas igenom. Var den nya byggnaden placeras kan också ha betydelse om det i framtiden kan bli aktuellt att bygga ytterligare en byggnad exempelvis parallellt med byggnaden (se avsnittet "
Gårdsplanering").